Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

How to: Whiskey

De drank wiens naam vrij vertaald levenswater betekend maakt een enorme terugkomst. Drank maak al eeuwen deel uit van onze cultuur en whiskey speelt al heel lang mee. Toch komt er steeds meer aandacht voor deze complexe drank, maar waar moet je beginnen en wat moet je allemaal hebben?

 

Whiskey

 

Als je op zoek moet naar een goede whiskey kan je het beste festivals of speciaalzaken af. Er word veel gezegd dat een single malt whiskey de crème de la crème is onder whiskey, maar die uitspraak houd weinig waarde. Laat je dus niet wijsmaken dat een blend geen goede whiskey kan zijn. Een blend is vaak goedkoper omdat het constant houden van de smaak makkelijker is als je verschillende vaten mixt. Het is dan een logische gedachte dat een single malt beter is omdat ze vaak duurder zijn, maar het heeft uiteindelijk allemaal met jouw smaakvoorkeuren te maken.

Omdat er zoveel distilleerderijen zijn over de hele wereld is het dus een goed idee om festivals af te gaan, hierdoor kan je veel proeven en zelf uitvinden wat je wel en niet lekker vindt. Wees ook niet bang om een whiskey uit een ander land dan Schotland, Amerika en Ierland te proberen. In Japan zijn er bijvoorbeeld een aantal distilleerderijen die in hetzelfde optimale klimaat creëren en de kwaliteit prima kunnen matchen.

 

Whiskey glazen

 

De focus ligt snel op welke whiskey je moet hebben en daar houdt research op. Maar een goed whiskey glas kan een enorme impact hebben op je whiskey. De tumbler glazen die je vaak in films ziet zijn bijvoorbeeld niet ideaal voor je whiskey. Dankzij de grote opening kan je wel makkelijk ijs toevoegen, maar ijs is ook een beetje taboe als je liefhebber bent. De grote opening heb je dus niet nodig en laat alleen maar aroma’s ontsnappen. Aangezien je neus een hele grote rol speelt in het herkennen van smaak wil je een whiskey glas die de aroma’s juist naar je neus begeleid.

De ideale whiskey glazen zijn bol en breed van onder en lopen smal of naar de mond. De bolle bodem geeft je de mogelijkheid om je whiskey te walsen, zodat hij goed wordt blootgesteld aan zuurstof. Hierdoor komen de smaken en aroma’s beter vrij en kan jij beter van je whiskey genieten. De smalle mond van het glas zorgt er vervolgens voor dat die aroma’s minder makkelijk ontsnappen en op de juiste locatie terecht komen.

 

Ijs of geen ijs

 

Ijs is geen aanrader. Omdat het ijs smelt zal je whiskey verwateren, wat zonde is! Je kunt wel water toevoegen aan je whiskey om andere smaken vrij te laten komen, maar dit wil je goed kunnen controleren en dat kan niet met ijsklontjes. Als je toch graag je whiskey gekoeld drinkt, kan je wel whiskey stenen gebruiken. Whiskey stenen zijn vaak gemaakt van RVS of graniet. Beide geven geen smaak af en nemen geen smaak op. Daarnaast smelten ze niet, dus verwater je je whiskey ook niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *