Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Nettoloon berekenen vanuit brutoloon

Nettoloon berekenen vanuit brutoloon

Wanneer je in loondienst gaat, onderteken je een arbeidsovereenkomst waarin ook een salaris vastligt. Dit brutoloon heb je met je werkgever besproken tijdens de contractonderhandeling. Het salaris in een contract of andere officiële uiting wordt altijd gegeven in de vorm van een brutoloon. Het brutoloon is echter niet het bedrag dat je daadwerkelijk op je rekening gestort krijgt. Voordat je het bedrag ontvangt, moeten nog verschillende belastingen en premies van het salaris worden afgetrokken.

Van bruto naar netto

Het brutosalaris is het salaris dat ligt vastgelegd, maar niet het salaris dat je maandelijks ook daadwerkelijk ontvangt. Van het brutosalaris worden twee typen kosten afgetrokken om tot het nettoloon te komen: de loonbelasting en de premies voor de Volksverzekeringen. Hoeveel je betaalt hangt af van de hoogte van je salaris. Hoe meer je verdient, hoe meer je ook betaalt. Voor de premies voor de Volksverzekering geldt een maximum dat je kan betalen, voor de loonbelasting niet.

Hoeveel je betaalt wordt vastgesteld op basis van belastingschijven. In Nederland zijn er vier. Onder de laagste belastingschijf betaal je 36,55% belasting en premie, onder de hoogste schijf betaal je 52% loonbelasting. Vanaf schijf 3 betaal je puur loonbelasting (42%). In schijf 1 en 2 bestaat het bedrag dat je afdraagt deels uit premies en deels uit loonbelasting.

Bruto netto berekenen

Het is je misschien opgevallen dat je bruto maandloon vastligt, maar het nettobedrag dat je gestort krijgt soms (enigszins) afwijkt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder bepaalde toeslagen die je krijgt. Het is mogelijk om vanuit je brutoloon het nettoloon te berekenen. Je kunt hiervoor de bruto netto calculator gebruiken. Bij deze calculator kan je aangeven hoeveel je bruto verdient en eventueel onder welke cao je valt met je werk. Je kunt hiernaast nog extra informatie aangeven waardoor de berekening nauwkeuriger wordt.

Hoewel ook deze calculator niet 100% nauwkeurig is, is hij wel nauwkeurig dan veel andere calculators op het internet, omdat deze berekening rekening houdt met meer factoren. Weet je alleen je nettoloon, dan kan je met de calculator ook terugrekenen naar je brutoloon om te controleren of het bedrag dat je ontvangt ook klopt met het salaris dat vastligt in je arbeidsovereenkomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *