Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Wat is een walkie talkie?

De laatste jaren kan er bijna niemand zonder communicatiemiddelen, dit komt omdat tegenwoordig bijna iedereen wel een mobiele telefoon heeft. Vroeger was dit heel anders. Omdat de walkietalkies worden gebruikt door hulpdiensten, weten veel mensen niet dat ze ook te koop zijn voor particulier gebruik. Een Walkie talkie is een communicatiemiddel waarmee je kan bellen, alleen is er één verschil met een normale telefoon. Met een walkie talkie is het niet mogelijk om tegelijk te praten, je praat tegen de gene met de andere walkie talkie en dan druk je op een knopje zodat diegene weet dat je klaar bent met je bericht. Hierna kan de andere weer een bericht terug praten. Voor een walkie talkie heb je geen internetverbinding nodig en werkt dan ook volledig offline. Het bereik van walkie talkie is maximaal 10 kilometer. In de walkie Talkie zit een accu die je ook als hij leeg is zeer makkelijk kan opladen, deze accessoires zijn natuurlijk ook online te kopen. Een leuk weetje:  de naam walkie talkie komt doordat het een apparaat is waarmee je kon lopen en ook nog eens mee kon praten, vandaar de naam walkie talkie.

 

Hulpdiensten en de walkie talkie

Voor de Nederlandse hulpdiensten is een walkie talkie zoals eerder gezegd een zeer belangrijk communicatiemiddel. Hier is bewust voor gekozen omdat het bereik van een walkie talkie ook wel genoemd portofoon meestal beter is. Het kan nog wel eens voorkomen dat het mobiele netwerk niet helemaal optimaal werkt, in noodsituaties mag dit nooit gebeuren bij een hulpdienst. De hulpdiensten maken al jaren gebruik van een portofoon en hier zijn ze dan ook nog steeds tevreden over. Het Nederlandse leger maakt ook gebruik van een portofoon, omdat het bereik ook bijvoorbeeld in het bos of een oerwoud goed is.

 

De walkie talkie vroeger en nu

Vroeger was de walkie talkie een groot apparaat met een enorme antenne erop. De walkie talkies van nu zijn ongeveer net zo groot als een mobiele telefoon, en de grote mooie antenne zit er ook niet meer op. Ook het bereik is in de loop van de jaren toegenomen, vroeg was dit maar een paar kilometer nu kan wel bijna 10 kilometer zijn. De afstand van het bereik is heel erg afhankelijk van het gebied waar je zit. Doordat de mobiele telefoons tegenwoordig steeds populairder zijn geworden zie je een kleine daling in het gebruik van walkie talkies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *