Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Zelf tegels plaatsen

Tegels liggen bijna in elk huis. Er zijn verschillende tegels, zoals wandtegels, vloertegels, tegelstroken en mozaïektegels. Als je tegels wil plaatsen kun je dat door iemand anders laten doen, maar je kunt het ook zelf doen. Het kost wel erg veel tijd omdat het veel precisiewerk is en het is lastig. Als je de tegels gaat bestellen is het beter om iets extra te bestellen, want er is een kans dat er bij het snijden van de tegels de randen beschadigd zijn. Omdat er soms iets kapot kan gaan is het belangrijk dat goed en nauwkeurig gebeurt. Als eerst meet je hoe groot de te plaatsen tegel moet zijn. Omdat je het betegelen zelf doet, meet je de breedte van de kruisjes op, want die zijn bepalend voor de voegbreedte. Teken vervolgens op een nieuwe tegel af waar deze afgesneden moet worden. Doe dot met een stift en een hinkelhaak, zodat je zeker weet dat je een rechte lijn hebt. Bij het snijden van de tegel moet je voor de veiligheid een veiligheidsbril opzetten en eventueel handschoenen aandoen, zodat je meer grip op de tegel hebt. Leg de tegel daarin en zorg ervoor dat de lijn die je net gemaakt hebt precies onder het mesje valt. Duw het mesje vervolgens een aantal keer over de tegel. Je doet dit net zo vaak, tot er een kras in het glazuur zit. Let vooral op dat de kras zowel aan het begin als aan het eindpunt duidelijk aanwezig is. Leg vervolgens een schroevendraaier of priem onder de snijlijn en druk de beide zijkanten van de tegel naar beneden. Als het goed is breekt de tegel nu precies op de lijn.

Wat moet je weten bij het plaatsen van tegels?

Het is erg belangrijk om een vlakke ondergrond te hebben, zodat wanneer de tegels geplaatst zijn dat alles vlak is. Er mag maximaal een verschil van 3mm in zitten. Het is beter, voordat je gaat lijmen, de tegels eerst proef neer te leggen. Zo kan je zien of alles wel past en of het mooi is, maar je moet dan wel rekening houden met de voegen. Het plaatsen van de tegels moet snel gebeuren, want de lijm droogt snel dus breng met een troffel de lijm per tegel. Druk de eerste tegel in de lijm in de hoek van het spandraad en tik rustig aan met een rubberen hamer. Druk vervolgens op de hoek van de tegel een voegkruisje in de lijm. De volgende tegel in de andere hoek van het voegkruisje aanbrengen en controleer regelmatig met een houten lat en een waterpas of de tegels wel recht liggen. Voordat je begint met voegen moet je de lijm eerst 24 uur laten uitharden. Breng daarna het voegmiddel aan met een rubberen spaan in de voegen. Als er gemorst is met het voegmiddel kun je dat verwijderen met een vochtige spons en als het voegmiddel is uitgehard kun je de waas op de tegels verwijderen. Kit dan tot slot alle naden dicht met een elastische schimmelvrije kit.

Welke materialen en gereedschappen heb je nodig?

Tegels zijn waterbestendig, gemakkelijk schoon te maken en dus ideaal voor in de keuken, badkamer en het toilet. Bovendien zijn tegels in veel motieven, dessins en kleuren verkrijgbaar. Om alles soepel te laten verlopen heb je wel de juiste materialen nodig. Om de tegels te meten is een rolmaat handig. Als je de tegels gaat plaatsen is het beter om een waterpas te gebruiken zodat je zeker weet dat de tegels vlak liggen en dat er geen randen uitsteken. Om de tegels om maat te snijden heb je een tegelsnijder nodig met een snijwiel. Als je gaat snijden, zorg er dan wel voor dat je goede bescherming hebt. Een lijmkam maakt het makkelijker om de lijm te verspreiden. Tegels zijn erg zwaar dus kan je een tegeltang gebruiken bij het optillen van de tegels. Keramisch parket kun je bestellen bij TegelOutletRijssen.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *