Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Energieverbruik huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten die gas verbruiken

Hoeveel energie verbruiken huishoudelijke apparaten?

In Nederland worden steeds meer elektronische apparaten gebruikt. In 2007 had een gemiddeld huishouden 50 elektronische apparaten in huis. Dit aantal is de laatste jaren sterk gegroeid en zorgt voor een enorme afvalberg. In 2016 zijn er in een gemiddeld huishouden 100 elektronische apparaten aanwezig! In dit artikel lees je wat de meest gebruikte apparaten verbuiken in energie.

Mobiele telefoon opladen

Het opladen van je mobiele telefoon is een vast ritueel dat (bijna) dagelijks terugkomt. De opladers en telefoons van tegenwoordig zijn een stuk slimmer geworden. Hierdoor kun je met een gerust hart je telefoon aan de oplader leggen. Zodra je telefoon vol is gebruik je bijna geen stroom meer. Het opladen van je mobiele telefoon kost jaarlijks zo’n 14 kWh aan energie. Dit komt neer op €3,22 per jaar.

Vaatwasser

De laatste jaren ligt er veel nadruk op energiezuinige apparaten. Tegenwoordig zijn de vaatwassers een stuk zuiniger dan de vaatwassers van 10 jaar of langer geleden. Hierdoor verschilt het gebruik per huishouden aanzienlijk afhankelijk van wat voor vaatwasser je hebt. Tegenwoordig verbruikt een energiezuinige vaatwasser ongeveer 0,8 kWh en 6 liter water per keer. Als we dit in geld uitdrukken kost een wasbeurt €0,18. Bij dagelijks gebruikt kost een vaatwasser €65,- per jaar. Indien je een oude vaatwasser hebt die niet zuinig is, is dit al snel het dubbele wat neerkomt op €130,- per jaar.

Waterkoker
Water koken met een waterkoker van 1500 watt duurt ongeveer 3 minuten. Één keer water koken kost ongeveer €0,015. Bij dagelijks gebruik van de waterkoker kost dit op jaarbasis €6,-. Wanneer je water gaat koken met de waterkoker is het vooral belangrijk dat je niet te veel water kookt. Dit is zonde van de energie!

Wasmachine

Net als bij de vaatwassers, is er bij de wasmachines de laatste jaren flink geïnvesteerd door fabrikanten van in duurzame apparaten. Een wasbeurt met een duurzame wasmachine kost ongeveer €0,23 per wasbeurt. Een wasbeurt met een oude, onzuinige wasmachine kost € 0,55 of soms zelfs nog meer. Bij vier wasbeurten per week kost een zuinige wasmachine €47,84 en een onzuinige wasmachine €114,40.

Een wasmachine verbruikt naast energie ook relatief veel water. De verdeling qua kosten bij een zuinige machine is 2/3 energie en 1/3 water. Indien je op lage temperatuur wast scheelt dit ruim 50% op de energiekosten.

Prijs van energie

De prijs van energie verschilt per leverancier. Dit is mede afhankelijk van de duur van het contract en hoeveel energie je verbruikt op jaarbasis. Wil jij weten wat voor jou het voordeligst is? Kijk dan op www.gaslicht.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *