Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Veilig op vakantie met de auto

Veilig op vakantie met de auto
Op vakantie met de auto. In de jaren ‘80 en ‘90 was dit het meest gebruikte vervoermiddel om op vakantie te gaan. Vandaag de dag wordt steeds meer gebruik gemaakt van het vliegtuig. Hoewel vliegen een stuk sneller is dan met de auto, zijn er veel mensen die liever met de auto op vakantie gaan. In dit artikel lees je wat tips en advies waar je op moet lettten als je op vakantie gaat met de auto binnen Europa.

Bagage
In ieder land gelden andere regels betreft de verplichte attributen in een auto. In Nederland is alleen de gevarendriehoek verplicht. In andere landen zijn er meer eisen. Zoals bijvoorbeeld in België is het gebruik van een hesje verplicht voor alle bestuurders. Er zijn in veel landen andere regels voor toeristen en voor mensen die daadwerkelijk in het land wonen. Vaak zijn de regels voor toeristen soepeler. Kijk dus van te voren goed door welke landen je reist en welke spullen je dus mee moet nemen. Kijk ook goed naar je autoverzekering.

Vloeistoffen controleren en bijvullen
Koelvloeistof
Voordat je op vakantie gaat is het raadzaam om je hele auto te controleren. Controleer eerst wat voor soort vloeistof je moet hebt. Is het een longlife vloeistof of moet hij tussentijds worden vervangen? Koelvloeistof hoeft doorgaans niet vaak worden vervangen. Indien je op regelmatige basis veel moet bijvullen heb je waarschijnlijk een lekkage.

Tips voor het controleren van de koelvloeistof:

 • controleer uitsluitend bij een koude motor
 • indien je zelf de vloeistof vervangt, lever de oude vloeistof in bij een milieustraat
 • gebruik alleen de vloeistof die de fabrikant adviseert of vraag aan een autogarage
 • bij uiterste nood kun je water gebruiken als koelvloeistof
 • Olie Peilen en bijvullen
  De olie in je motor is niet alleen het smeermiddel voor de delen die draaien maar geldt ook als koeling en reinigingsmiddel. Iedere auto verbruikt een langszamerhand zijn olie. Dit is voor iedere auto verschillend. Het is daarom dus ook raadzaam om regelmatig de olie te peilen. Indien je grote verschillen merkt in een korte periode kan dit duiden op lekkages of slijtage. Dit is een veel voorkomend probleem bij oudere auto’s. De pakkingen waarmee de olie op zijn plaats wordt gehouden kunnen op den duur gaan lekken. Als je op reis gaat met de auto, neem dan altijd een extra liter olie mee voor je motor. Zorg ervoor dat dit precies dezelfde motorolie is als degene die al in de motor zit.

  Tips voor het controleren van je oliepeil

 • Zorg dat de auto waterpas staat
 • Peil de olie van je motor als hij koud is
 • Het verschil tussen minimale en maximale oliepeil is 1 liter
 • Vul nooit meer bij dan het maximumniveau
 • Gebruik een trechter om bij te vullen
 • Ruitensproeiervloeistof bijvullen
  Veel mensen merken pas dat hun ruitenwisservloeistof op is zodra ze het nodig hebben. Bij het activeren van je ruitensproeiervloeistof komt er dan niks uit maar de ruitenwissers gaan wel aan. Hierdoor zie je nóg minder. Als je vieze ruiten hebt en je ziet weinig is het niet prettig rijden. Controleer daarom voordat je op vakantie gaat met de auto altijd eerst even de ruitensproeiervloeistof. Wist je dat je zomer- en wintervloeistof hebt voor je ruitenwissers? De zomerse versie is vaak roze van kleur en soms ook geel. De wintervariant is blauw en bevat extra antivries. Door de toevoeging van antivries is deze vloeiste beter bestand tegen de koude temperaturen tijdens de winter. Overigens kun je de wintervariant ook prima gebruiken in de zomer.

  Bandencheck
  Bandenspanning
  Op iedere band staat een bepaalde druk. Daarom loopt er continue een minuscuul beetje lucht uit de band. Wanneer je bandenspanning te laag is, is dit slecht voor je brandstofverbruik en voor de wegligging. Banden met een lage bandenspanning zijn zachter en worden sneller heet. Dit resulteert in een hogere kans op een klapband en daar zit je niet op te wachten als je op reis bent met de auto. Aan de andere kant heb je een te hogen bandenspanning. Hierdoor staat er meer druk op de band dan goed is. Een te harde band zorgt voor een slechtere wegligging en je banden slijten veel sneller dan normaal.

  Tips voor het controleren van je bandenspanning

 • Controleer de bandenspanning als je banden koud zijn
 • Controller wat de juiste bandenspanning is voor jouw banden
 • Vergeet je reservewiel niet te controleren
 • TPMS
  TPMS betekent ‘Tyre Pressure Monitoring System’. Dit is een nieuw systeem dat sinds november 2014 verplicht is in alle nieuwe auto’s. Dit systeem controleert continue je bandeenspanning en waarschuwt wanneer er een band een bandenspanning heeft die 20 procent lager is dan de aanbevolen bandenspanning. Je kunt dit ziet als het lampje van je brandstofmeter als je moet tanken. Wanneer je een auto hebt met een TPMS systeem geldt dit als APK-afkeurpunt wanneer deze niet werkt.

  Duitse auto’s zijn het populairst
  Nederlanders zouden het liefst op vakantie gaan met een BMW of Audi. Wil jij een Duitse auto importeren? Kijk dan op www.automotiveimport.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *