Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

De herkomst en betekenis van een VCA

Werkt u in de bouw, industrie of petrochemie? Dan moet u in het bezit zijn van een VCA certificaat. Als u dit certificaat hebt behaald dan betekent het dat u veilig werkt en aan de omstandigheden van uzelf, de ander en aan het milieu denkt. Voordat u een VCA certificaat behaald hebt, moet u eerst een cursus volgen. Deze cursussen kunt u bij verschillende instanties door heel Nederland volgen.

VCA betekent Veiligheid Checklist Aannemers, naast veiligheid geeft het ook een garantie voor gezondheid en milieu. Tijdens de cursus leert u methodes om veilig te werken, het gaat hierbij vooral om kennis en inzicht. Veel organisaties zien een VCA als een checklist, maar dat is het dus niet. Het is een programma voor dienstverlenende bedrijven die uiteindelijk worden getoetst. Er komen steeds meer opdrachtgevers bij, u kunt dus zeggen dat een VCA certificaat bijna verplicht is in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde, civiele techniek en overige technische diensten. Sinds 1994 bestaat het VCA, in 1989 waren de ontwikkelingen van het VCA-certificaatsysteem opgestart door een werkgroep genaamd de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers en aannemers die opdrachtgevers wilden toetsen op veiligheid en hoe zij te werk gingen.

Veiligheid op het werk met een VCA

Als u het certificaat hebt behaald, dan is deze in heel Europa geldig. Er zijn verschillende takken binnen het VCA gebeuren, zo kunt u examen doen in de volgende takken; een VOL-VCA, een VIL-VCU of een B-VCA. Welk examen u uiteindelijk moet doen, hangt af van uw functie. Als u een aannemer bent dan is het B-VCA verplicht, de B staat ook wel voor basis. Als u een VOL-VCA certificaat wilt behalen dan bent u vast een operationeel leidinggevende. Dit houdt in dat u niet alleen aan uzelf denkt, maar ook aan de mensen om u heen. Bij een VIL-VCA bent u arbeidsbemiddelaar of geeft u leiding aan een uitzendbureau, hier weet u alles van het VCA en weet u welke veiligheidseisen gelden bij het personeel in de desbetreffende branche.

Wat u moet doen om veilig te kunnen werken

U kunt niet zomaar deelnemen aan een VCA examen, hiervoor moet u eerst zijn ingeschreven. En vooral niet te vergeten, te hebben geleerd. Onderwerpen die tijdens een VCA examen aanbod komen zijn de Arbowet, veiligheidsbegrippen, gevaarlijke stoffen, besloten ruimten, brand- en explosiegevaar, werkvergunningen, gereedschappen en machines, hijsen, tillen en dragen, werken op hoogte, elektriciteit en persoonlijke beschermingsmiddelen. Als u weet dat u bent ingeschreven voor een VCA examen door het bedrijf waar u werkt, zorg er dan voor dat u op tijd begint met leren en dat u oefentoetsen maakt. Niets is zo fijn om een VCA certificaat gelijk de eerste keer te behalen. VCA Examen in Overijssel behalen? Bekijk de mogelijkheden op de website van ExamenInstituut.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *