Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Engelse en Franse schapenhekken

Een hekwerk kan erg nuttig zijn. Het creëert een beschutting voor in de tuin tegen bijvoorbeeld roofdieren en het biedt tegelijkertijd een mooie afrastering voor de voorbijgangers. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten en maten hekken, waardoor bijna iedere tuin tegenwoordig uniek is. Hierbij horen bijvoorbeeld ook hekwerken die van hout zijn gemaakt. Dergelijke schapenhekken bestaan in twee verschillende soorten: Engelse en Franse hekken. Wat dit nu precies zijn en waar het verschil ligt, dat leest u hieronder.

Engels

Zoals verwacht wordt het Engelse schapenhek gefabriceerd in Engeland. Daar maken ze gebruik van (meestal) duurzaam kastanjehout voor de palen. Daarnaast wordt er een stevig ijzerdraad om deze steunpalen gewikkeld, waardoor het een stevig geheel wordt. Kenmerkend ook aan deze Engelse hekwerken is dat de bovenkanten van de palen, de punten zogenaamd, veel minder scherp zijn dan die van de Franse variant. Dit komt doordat deze punten met de hand door middel van een kapmes geslepen worden. Ook is het duidelijk dat dit type hek een vaak robuustere vorm heeft, waardoor het hout er ruiger en natuurlijker uitziet. Dit maakt het overigens geen slechtere versie van het schapenhek, want dit hout doet niets onder aan andere soorten. Doorgaans houdt men een standaard maat aan voor de breedte van en de afstand tussen de steunpalen. Voor de breedte geldt meestal 8 tot 10 centimeter en voor de zogenaamde rollengte gemiddeld 10 meter voor lage paaltjes en 5 meter voor hogere palen. Het gebruik van deze schapenhekken is meestal bestemd voor rond de moestuin of rondom een dierenverblijf. Natuurlijk is hier ook een metalen hekwerk mogelijk, bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Govers Sierhekwerken.

Frans

Het Franse type wordt gemaakt in Frankrijk, waar men gebruik maakt van iets rechtere latten en spitsere punten. Dit komt doordat deze punten automatisch in een fabriek gemaakt worden. Hierbij is ook duidelijk te zien dat de draden om de paaltjes strakker zitten dan bij de Engelse variant en er zitten geen nietjes overheen om ze bij elkaar te houden. Verder is het bij de Franse vorm veel eenvoudiger om verschillende maten aan te nemen, omdat dit in veel maten leverbaar is. Wat betreft latafstanden spreekt men doorgaans over 2 tot 10 cm, maar qua rollengtes zijn ze vergelijkbaar met Engelse schapenhekken. Daarnaast wordt dit type hek ook gebruikt voor de moestuin en dierenverblijven en vindt zijn oorsprong in de kastanjebossen van het land. Hiervan fabriceert men dan gekloofde kastanjehout voor de paaltjes. Dergelijke houten hekwerken zijn tegenwoordig erg in trek. Men ziet ze ook steeds meer langs boerderijen en erven, in plaats van alleen rondom heides en bossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *