Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

ADD behandeling nodig?

Heb je ADD gerelateerde klachten? Dan kun je ADD behandeling nodig zijn. Zo kan jouw ADD je bijvoorbeeld in de weg zitten bij het functioneren op school of je werk. Of je vindt het moeilijk om overzicht te houden en deadlines te halen. Om die klachten te verminderen kan een behandeling zeker prettig voor je zijn. Maar welke soorten behandelingen zijn er? Is een behandeling altijd nodig? En is ADD dan te genezen of blijf je het altijd houden?

Welke ADD behandelingen zijn er?

De stoornis is voor ieder persoon anders en daarom is een ADD behandeling ook voor ieder uniek. Maar over het algemeen kun je het verdelen in medicatie en/of therapie. Beide verlichten ze de klachten, maar verhelpen doet het niet. ADD is namelijk niet te genezen. Medicatie bijvoorbeeld zul je dan ook altijd moeten blijven nemen. Stop je er mee? Dan komen de symptomen ook weer terug. Veel gekozen medicijnen zijn Ritalin en Concerta.

Ook ADD coaching / therapie helpt je niet om van je ADD af te komen, helaas. Maar het leert je goed hoe je ermee omgaat. Therapie kan er al volgt uitzien:

  • Eén op één behandeling door een psycholoog
  • Groepstherapie of aanvullende groepsbehandeling
  • Psycho-educatie. Kennis, vaardigheden en handelen zijn hiervan de 3 belangrijkste pijlers.

Ook de bijkomende klachten welke gepaard gaan met ADD of ADHD worden tijdens de coaching behandeld. Denk aan slaapproblemen, depressie of angst.

Heb ik een behandeling nodig voor mijn ADD?

Als kind kun je over ADD heen groeien. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de kinderen na verloop van tijd geen ADD symptomen meer hebben. Hyperactiviteit en impulsiviteit wordt ook minder in de pubertijd.

Maar dat gebeurt dus bij een derde en bij kinderen. Dat houdt in dat overige 66% niet vanzelf vrij komt van klachten dan kan een ADD behandeling juist goed zijn.

Met ADD omgaan

ADD gaat dus niet meer weg. En dat is ook niet erg, als je weet hoe je met ADD om kan gaan. En met hulp van de behandeling verminderen de klachten ook dus dan is het alleen maar makkelijker om met ADD te leven. Maar ook dat je je ADD leert kennen. Dat je weet waarom je doet zoals je doet. Want wat is het immers frustrerend als je dat niet begrijpt. Hetzelfde geldt voor je omgeving. Ook zij moeten leren met jouw ADD. Dat klinkt ernstig, maar alles komt terug op het begrip hebben.Daarnaast zijn er nog een aantal andere doelstellingen van de behandelingen:

  • Verbeteren van je concentratie
  • Optimaliseren van je functioneren
  • Verminderen van je onrust
  • Leren om je gedrag te sturen

ADD behandeling en de ervaring van anderen

Je ziet dat een ADD behandeling dus heel behulpzaam kan zijn. “Lotgenoten” denken daar precies zo over. Zij ervaren dat ze veel rustiger zijn geworden en zichzelf veel beter kunnen corrigeren. Ze vinden het vooral ook fijn dat ze nu meer inzicht hebben in hun eigen situatie. En daarbij de omgeving ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *