Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Knelpunten voor ondernemers

Ondernemen is een groot deel van de tijd erg leuk, maar er zitten ook negatieve kanten aan. Soms zit het even tegen, groeit je onderneming niet meer of maak je zelfs verlies. Elke ondernemer krijgt te maken met de negatieve kanten van het vak, en dat is dan ook heel normaal. In deze blog bespreken we een aantal belangrijke knelpunten waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen.

Regelgeving

Er zijn een heleboel regels waar je je aan moet houden als ondernemer. Heb je werknemers in dienst? Dan heb je nog meer verplichtingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de verplichtingen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en ontslag. Mede door deze regels en verplichtingen durven ondernemers vaak geen vast personeel meer in dienst te nemen. Het is lastig om in te schatten hoeveel personeel er in de toekomst nodig is. Daarom zal er vaak voor worden gekozen om personeel in te huren, of personeel moet flexibel kunnen worden ingezet. Ook de werkkostenregeling, fiscale regels, verlofregelingen en milieuregels kunnen een knelpunt zijn voor ondernemers. Over het algemeen vertragen de regels de bedrijfsvoering, in plaats van dat ze de bedrijfsvoering vergemakkelijken. De toegang tot subsidies is ook lastig. Heb je als ondernemer last van deze regelgeving? Dan ben je dus zeker niet de enige!

Gebrek aan tijd

Ondernemers voelen vaak veel druk om te presteren. Doordat ze een belangrijke spil zijn in het bedrijf staan ze constant onder druk. En het blijkt dat je onder druk terugvalt in patronen en succesformules uit het verleden. Maar het wil helemaal niet zeggen dat deze formules uit het verleden nu ook nog zo goed werken. Daarom is het belangrijk om deze patronen op tijd te herkennen en er iets aan te veranderen. In elke situatie werkt een andere aanpak het beste. Het gebrek aan tijd ontstaat niet alleen door bezigheden voor het ondernemen zelf, maar ook door andere verplichtingen. Zo heeft elke ondernemer bijvoorbeeld de plicht om een administratie bij te houden en om belastingaangifte te doen. Er moeten een heleboel documenten worden verzameld en bewaard. Op basis van deze financiële administratie kan de belastingaangifte worden gedaan. Voor veel ondernemers is dit geen leuke klus, en het neemt ook nog eens veel kostbare tijd in beslag. Het is echter wel belangrijk dat de financiële administratie en de belastingaangifte correct worden ingevuld. Het kan namelijk vervelende boetes opleveren wanneer je administratie niet op orde is of wanneer je fouten maakt in je belastingaangifte. Bovendien is het zonde als je bepaalde fiscale voordelen over het hoofd ziet waar je eigenlijk gebruik van zou kunnen maken. Om het maximale uit je bedrijf te halen, zou je dus een fiscaal adviseur kunnen inschakelen. Een fiscaal adviseur helpt je hier namelijk bij.

Kennis verbeteren

Veel ondernemers hebben niet van alle gebieden kennis, en dat is ook helemaal niet gek. De allround specialist bestaat namelijk niet. Ben je bijvoorbeeld sterk op het gebied van marketing en communicatie, maar ben je minder goed in cijfermatig denken? Verbeter dan je financiële en bedrijfseconomische kennis. Als je juist meer een financiële manager bent, kun je beter je marketing- en communicatiekennis bijspijkeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *