Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Waarom gas zo slecht is voor het milieu

De meeste woningen en gebouwen in Nederland worden verwarmd door gebruik te maken van gas. Deze manier van verwarmen is in verschillende opzichten slecht voor het milieu en daarom moet er drastisch iets veranderen in de wijze waarop gebouwen verwarmd worden. Dat het gebruik van gas slecht is voor het milieu heeft te maken met de manier waarop gas gewonnen wordt, het transport van gas en de verbranding van de brandstof. Omdat we het hier over een fossiele brandstof hebben gaat er ook een moment komen dat er geen gas meer in de bodem zit. Als bijkomend gevolgd kunnen er aardbevingen en aardverschuivingen ontstaan.

Schone brandstof

In het verleden werd gas een schone brandstof genoemd. Tegenwoordig mag dat niet meer omdat het gebruik van gas helemaal niet zo schoon is. Dat was het wel in verhouding tot de oude manier van verwarmen. Vroeger werden huizen voornamelijk verwarmd door gebruik te maken van kolen. Daarmee werden kachels gestookt en werd het fornuis verhit zodat je kon koken. De kolen die je hiervoor gebruikte waren zeer vuil en gaven roet af. Met de komst van gas werd er dus een schoner alternatief geboden waarbij je zelf niet in de weer hoefde met de brandstof. Vandaar dat gas het predicaat schoon kreeg.

Uitstoot

Om aardgas te kunnen verbruiken moet het verbrand worden. In huis gebeurt dat bijvoorbeeld als je gebruik maak van een gasfornuis om te koken en om de cv-ketel op te stoken voor de verwarming en het gebruik van warm water. Bij de ontbranding van aardgas komt CO2 vrij, net als bij de verbranding van hout, kolen of olie. De uitstoot van CO2 kan schadelijk zijn voor het milieu. In tegenstelling tot de andere fossiele brandstoffen is aardgas wel de minst vervuilende brandstof die er gebruikt kan worden.

Transport

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van gas dat op eigen bodem, met name in de provincie Groningen, gewonnen wordt. Omdat de gaskraan in de nabije toekomst dichtgedraaid wordt, moet het gas dat we nodig hebben ergens anders vandaan kopen. Dit kopen we in bij landen zoals Rusland en Noorwegen. Om het gas hier te krijgen wordt er gebruik gemaakt van pijpleidingen die over de gehele afstand het gas vervoeren of wordt er gebruik gemaakt van schepen. Schepen kunnen vloeibaar gas transporteren zodat het hier gebruikt kan worden. Het gebruik van schepen is dan ook nog eens extra vervuilend voor het milieu omdat het over flinke afstanden vervoert moet worden. Lees hier alles over het transport van aardgas en het stijgen van de gasprijzen als gevolg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *